Vilken försäkring har jag

Lär dig hitta dina försäkringar

Vilken försäkring har jag?

Att ha koll på vilka försäkringar man har kan ibland vara en utmaning. Med allt från bilförsäkringar till hemförsäkringar, livförsäkringar och sjukförsäkringar, kan det vara svårt att hålla reda på alla detaljer. Dessutom kan det vara svårt att veta var man ska leta efter information om sina försäkringar. Denna guide kommer att ta dig genom stegen för att hitta och organisera dina försäkringar.

Så hittar du alla dina försäkringar

Följ dessa 9 steg för att hitta alla dina försäkringar

  1. Logga in på ditt försäkringsbolags webbplats

Det första steget är att logga in på din försäkringsleverantörs webbplats. De flesta försäkringsbolag har en kundportal där du kan se alla dina aktiva försäkringar, inklusive detaljerad information om varje försäkring. Du kan också se betalningshistorik och eventuella ändringar i dina försäkringar. Om du inte har inloggningsuppgifter, kontakta ditt försäkringsbolag för att få tillgång till ditt konto.

  1. Kontrollera dina sparade brev eller mejl

Om du inte kan hitta informationen online, bör du kontrollera dina sparade brev och mejl. Försäkringsbolag skickar vanligtvis ut pappersavtal när du tecknar en ny försäkring, och de skickar ofta också ut årliga kontoutdrag som visar dina aktiva försäkringar. Spara dessa dokument på ett säkert ställe så att du enkelt kan hitta dem när du behöver dem.

  1. Kontrollera din arbetsgivares förmåner

Försäkringar kan tecknas som en gruppförsäkring via arbetsgivaren. I så fall betalar du inte direkt för dem, utan de dras från din lön. Arbetsgivaren kan erbjuda allt från sjukförsäkringar till livförsäkringar och tandförsäkringar. Kontakta din HR-avdelning för att få en fullständig lista över förmåner.

  1. Kontrollera med kommunen

Förskolebarn, skolbarn och skolungdomar kan vara försäkrade dygnet runt via kommunen. Detta är lätt att missa eftersom du inte betalar för den själv. Kontrollera din kommuns hemsida för mer information. Olika kommuner har olika regler, så det är viktigt att kontrollera specifikt för din kommun.

  1. Kontrollera med organisationer, föreningar eller förbund

Du kan ha försäkringar via någon organisation, förening eller förbund. Till exempel kan en hemförsäkring ingå i medlemsavgiften till vissa fackförbund. Kontakta organisationen direkt för att få mer information om vilka försäkringar som kan ingå.

  1. Kontrollera dina kortförmåner

Många kredit- och betalkort erbjuder försäkringsskydd som en del av kortförmånerna. Detta kan inkludera reseförsäkringar, biluthyrningsskydd och mer. Kontakta din kortutgivare eller logga in på ditt onlinekonto för att se vilka försäkringar som kan ingå med ditt kort.

  1. Kontrollera kopplade försäkringar

Vissa försäkringar kan vara kopplade till en annan försäkring. Till exempel kan en pensionsförsäkring ha ett efterlevandeskydd, och en hemförsäkring kan ibland ha fritidsolycksfall som tillägg. Kontrollera villkoren för varje försäkring för att se om det finns några kopplade försäkringar.

  1. Kontrollera med familjemedlemmar

Du kan omfattas av någon annans familjemedlems försäkring. Familjemedlemmar kan vara medförsäkrade i en gruppförsäkring och via din make/makas/sambos försäkring kan alltså du själv eller era barn ingå.

  1. Kontakta försäkringsbolagen direkt

Om du fortfarande är osäker kan du alltid kontakta försäkringsbolagen direkt. Börja med de stora bolagen som Folksam, If, Länsförsäkringar, Svedea, ICA, Moderna och Trygg-Hansa för att nämna några. De kan oftast ge dig en fullständig lista över alla aktiva försäkringar du har hos dem.

Frågor och svar

Vikten av att ha kontroll över sina försäkringar

Att ha koll på dina försäkringar är viktigt för att kunna utnyttja de förmåner och skydd de erbjuder. Genom att följa dessa steg kan du få en bättre överblick över vilka försäkringar du har, och du kan känna dig tryggare i vetskapen om att du är ordentligt skyddad.

Publicerat av

Redaktionen
Forsakran.se
Logo

Frågor och svar

Frågor och svar?

Logo

Allt inom försäkringar

Bästa försäkringar

Se över dina försäkringar och spara pengar

Gå igenom

Bedöm dina behov

Jämför försäkringar

Få offert

Byt försäkring

Spara pengar

Försäkringsbolag

Populära Försäkringsbolag

Här hittar ni flera av de populäraste försäkringsbolagen

Gofido
hedvig
ICA
OKQ8
Sensor försäkring

Teckna ny försäkring idag

Gör dig själv en tjänst och spara in tusenlappar varje år. Byt försäkring idag, snabbt, enkelt och prisvärt.